El Diccionari de química s’actualitza amb terminologia de química física

Actualització del Diccionari de química

Coincidint amb la commemoració aquest any 2019 de l’Any Internacional de la Taula Periòdica i del centenari de la fundació de la IUPAC, el TERMCAT publica en línia la segona edició ampliada i actualitzada del Diccionari de química, elaborat conjuntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya i Enciclopèdia Catalana, amb la col·laboració de la Fundació Torrens-Ibern i el patrocini de l'Obra Social "la Caixa". Aquesta nova edició incorpora més de set-cents termes de química física, que s’afegeixen a la terminologia de química orgànica i de química inorgànica que conformava la primera edició, publicada també en línia a final de 2016.

El Diccionari de química és un projecte en curs per sistematitzar la terminologia química en català que es va materialitzant, en actualitzacions successives, amb la incorporació progressiva de terminologia de les diverses branques d’aquesta ciència.

En aquesta nova edició es defineixen els termes més rellevants de l’àmbit de la química física, com ara coeficient d’activitat, constant d’equilibri termodinàmica, entalpia, entropia, equació d’Arrhenius, llei dels gasos ideals i potencial químic. Pel que fa a la nomenclatura, també es pot destacar que el diccionari ja inclou les denominacions normalitzades en català per als darrers quatre elements que la IUPAC ha incorporat a la taula periòdica (nihoni, moscovi, tennes i oganessó).

Cada entrada del diccionari conté les denominacions catalanes del terme definit, amb la categoria lèxica corresponent, i equivalents en castellà i anglès. A més, en molts casos, s’hi inclouen extenses notes que complementen la informació (vegeu, per exemple, afinitat de reacció i espectroscòpia de ressonància magnètica nuclear). Si és pertinent, s’hi recullen el símbol o la fórmula de cada terme, i també taules i esquemes que mostren de manera gràfica algun aspecte d’interès del concepte definit (vegeu, per exemple, angle de contacte o isoterma d’adsorció).

Amb motiu d’aquesta segona edició, també s’han actualitzat, d’acord amb les darreres recomanacions publicades per la IUPAC, els documents annexos que resumeixen les principals regles de nomenclatura i formulació de química orgànica i de química inorgànica. Aquests documents, pel seu enfocament rigorós i didàctic, reforcen el valor eminentment divulgatiu d’aquest diccionari.

A més, convé recordar que el diccionari s’acompanya d’una infografia interactiva de la taula periòdica dels elements, que presenta de manera visualment atractiva les dades principals dels elements químics i la significació i la variació del caràcter metàl·lic i els valors d’electronegativitat, dues propietats dels elements que sovint presenten dubtes d’interpretació. També conté llegendes amb informació terminològica d’interès i una selecció de curiositats sobre alguns elements concrets.

Tots aquests recursos complementaris reforcen l’enfocament divulgatiu del Diccionari de química i el converteixen en una eina de consulta pràctica a l’abast d’un públic molt ampli i un recurs plenament actualitzat de difusió de la terminologia química en la nostra llengua.

El Diccionari de química forma part de la col·lecció de diccionaris científics i tècnics Ciència i Tecnologia, que és fruit de la col·laboració entre la Universitat Politècnica de Catalunya, Enciclopèdia Catalana i el TERMCAT. Aquesta col·lecció inclou diversos diccionaris en paper (Diccionari d’economia i gestió, Diccionari de matemàtiques i estadística, Diccionari d’enginyeria civil, Diccionari de telecomunicacions) i el Diccionari de física en línia, que, com el de química que es presenta ara, també està integrat a la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, amb més de 140 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.

 

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de química [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia) (Ciència i Tecnologia)<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/212>